piątek, 29 maja 2020

Tortille z limonkowym kurczakiem i awokado


Tortilla z gotowanym kurczakiem, awokado i pomidorami. Według mnie na zimno smakuje najlepiej. Ostatnio stałam się fanką kolendry (a kiedyś bardzo mi nie smakowała, jak to się zmienia...) i lubię ją w połączeniu z awokado i sokiem z cytryny (czy limonki). Kolendra rośnie na moim balkonie, obok innych ziół. Dzięki temu zawsze mam ją pod ręką. Jeśli nie lubicie kolendry, dodajcie do dania szczypiorek albo pietruszkę. Polecam na obiad lub szybką przekąskę.

Składniki:
✔️Mięso: pojedyncza pierś kurczaka, łyżka soku z limonki, szczypta chilli, sól, pieprz.
✔️Salsa: 1 dojrzałe awokado, świeża kolendra, 1 łyżka soku z limonki, sól, pieprz, cebulka dymka.
✔️Dodatkowo: placki tortilli, jogurt naturalny, kilka pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie:
➖ Pierś kurczaka ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wystygnie pokrój w paski, wymieszaj z sokiem z limonki, pieprzem i szczyptą chilli.

Awokado przekrój na pół i usuń pestkę, oddziel miąższ od skóry i pokrój go w kostkę. Wymieszaj z sokiem z limonki, świeżą kolendrą, posiekaną dymką, solą i pieprzem.

➖Na talerzu ułóż placek tortilli, na nim połóż kawałki kurczaka, dip z awokado, pokrojone pomidorki i łyżkę jogurtu. Całość posyp szczypiorkiem, zawiń i podawaj.


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter